Gorsko, treking ali cestno kolo

Izbrati gorsko, treking ali cestno kolo?

Topli poletni dnevi na ceste privabijo številne kolesarje, saj jih lahko opazimo, kamor koli se uzremo. Bi se jim radi pridružili tudi sami, pa še nimate ustreznega kolesa? Ne veste, katero kolo sploh izbrati? V današnjem članku vam bomo ponudili nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo pred nakupom kolesa prišli še kako prav. Zato berite naprej in preverite, katera vrsta kolesa je za vas najbolj primerna.

Pred nakupom ustreznega kolesa si postavite nekaj vprašanj

Najprej morate premisliti o tem, kakšen tip kolesa bo za vas najbolj ustrezen. To pa nikakor ne bo težko, saj je tip kolesa odvisen od tega, kje se boste želeli voziti. Najpomembnejše vprašanje je torej naslednje: za kaj boste kolo uporabljali oziroma kje se boste z njim vozili? Vam je ljubše kolesarjenje po cesti, gorsko kolesarjenje ali kolesarjenje po mestu? Od tega bo še kako odvisno, katero kolo boste pripeljali iz trgovine.

1. Gorska kolesa

Če vas vabijo makadamske, gozdne, travnate in zahtevnejše poti, vam priporočamo, da si izberete gorsko kolo. Gorska kolesa so zagotovo najbolj robustna, saj so lahko le tako kos zahtevni vožnji po gozdnih in gorskih stezicah. Najpomembnejša značilnost te vrste koles se skriva v tem, da imajo zelo dobre vzmeti. Dobro vzmetenje namreč poskrbi za to, da imate na razgibanih poteh večji nadzor ter kolo dobro obvladate. Zato bo gorsko kolesarjenje tudi varno.

Gorsko kolo Scott

Gorsko kolo Scott Scale 960 2018

Značilnost gorskih koles je tudi ta, da imajo večje število prestav in široke ročaje, manjši okvir ter kar precej debele gume z grobim profilom. Krmilo je ravno in se nekoliko dviguje navzgor. Gorska kolesa so najverjetneje najbolj uporabna kolesa, saj se z njimi lahko zapeljemo tudi po asfaltu, čeprav bo poraba naše energije zaradi manjših koles in robustnega profila večja.

2. Cestna kolesa

Za vse, ki boste veliko kilometrov opravili po cestah, priporočamo nakup cestnega kolesa, saj je naravnost idealno za vožnjo po asfaltu. Ta kolesa so najhitrejša in najlažja, tudi njihove gume so zelo ozke. V primerjavi z gorskimi kolesi imajo večji okvir, krmilo pa je v obliki rogov. Cestna kolesa žal niso primerna za vožnjo po slabem vremenu, znajo pa biti tudi nekoliko neudobna.

Cestno kolo Specialized

Cestno kolo Specialized Diverge Sport 2018

Imate namen prekolesariti daljše razdalje po dobrih cestah? Vas gorsko kolesarjenje ne zanima oziroma imate zanj že kupljeno drugo kolo? V tem primeru izberite cestno kolo, saj boste po utrjenem cestišču z njim pot od točke A do točke B prevozili najhitreje, obenem pa porabili tudi najmanj energije.

3. Treking kolesa

Treking kolesa so nekakšna vmesna stopnja med gorskim in cestnim kolesom. Imajo debelejše in bolj profilirane gume kot cestna kolesa, zaradi česar se lahko pohvalijo s tem, da so primerna tako za vožnjo po asfaltu kot za vožnjo po makadamu. Odlična izbira so treking kolesa Scott, Specialized in Giant, ki vas zagotovo ne bodo razočarala. Zaradi svojih lastnosti so počasnejša kot cestna kolesa, prehitijo pa gorske različice.

Treking kolo Giant

Treking kolo Giant Roam 3 2017

Treking kolesa so prava izbira za vse, ki si boste privoščili daljše izlete in potovanja. Glavna značilnost treking koles je prav udobje, ki omogoča tudi dolge razdalje. Položaj na treking kolesu je nekoliko pokončen, s tem pa se odpravljajo različne napetosti v hrbtu. Precej treking koles ima diskaste zavore, zato so primerna tudi za vožnjo po mokri cesti.

KOMENTIRAJ PRISPEVEK