Trobila

Katera glasbila sodijo med trobila?

Trobila so cevasta glasbila, na katera igramo tako, da s pihanjem zraka ob ustrezno napetih ustnicah povzročimo vibracije, ki se pretvorijo v zvok. Od pihal se trobila razlikujejo po tem, da imajo pihala ravno in leseno cev, medtem ko se trobila ponašajo z okroglasto zavito kovinsko cilindrično cevjo, ki se na koncu razširi (menzura).

Naslednja razlika je v tem, da človek pri igranju na trobila zrak v glasbilo vnaša tako, da s tresenjem ustnic proizvede želeni ton na ustniku. Trobila so torej instrumenti, na katera igramo z ustnicami.

Med trobila sodijo številna glasbila

Tako naj omenimo trobento, tubo, krilovko, kornet, bariton, pozavno ter francoski in krilni rog. V nadaljevanju vam bomo opisali posamezne skupine trobil. Če iščete pravo glasbilo zase, nadaljujte z branjem, seveda pa pred nakupom ne pozabite glasbila najprej preizkusiti.

Vsa predstavljena trobila lahko preizkusite v glasbeni trgovini Symphony: https://www.symphony.si/trobila

Bariton

Bariton

Bariton sodi med trobila, ki imajo široko menzuro, proizvajajo pa nizke tone. Sestavljen je iz cevi, štirih tipk, odmevnika ter ustnika. Zelo pogosto ga najdemo v manjših glasbenih zasedbah, kjer nastopa kot basovsko glasbilo. Tako se večkrat pojavlja v narodno-zabavnih skupinah.

Krilovka

Krilovka

Krilovko najdemo v številnih glasbenih zasedbah, na primer v jazz skupinah, orkestrih in godbah na pihala. Morda so ta trobila res nekoliko manj prepoznaven instrument, a vseeno so krilovke precej priljubljene.

Kornet

Kornet

Kornet je podoben trobenti, ponaša pa se z bolj mehkim zvokom. Je tudi bolj kompaktno glasbilo. Priporočajo ga kot alternativno glasbilo za začetnike igranja na trobento. Zahteva namreč podobno ustno pozicijo, sicer pa ga veliko lažje prenašamo s seboj kot večjo trobento.

Francoski rog

Francoski rog

Francoski rog je glasbilo z ventili, na ventile pa pritiskamo z levo roko. V današnjih orkestrih predstavlja edino glasbilo iz družine rogov. Rogove, ki nastopajo v orkestru, delimo na francoske in krilne.

Pozavna

Pozavna

Pozavna sliši tudi na ime trombon. Pozavne so precej podobne trobentam, le da so večje. Glas pozavne se nahaja med linijo trobente in tube.

Trobenta

Trobenta

Vsem znana trobenta je kovinsko glasbilo, ki ima v skupini trobil zagotovo največji tonski obseg. Trobenta sodi med trobila, ki so sestavljena iz cilindrične cevi z dvema zavojema. Zavoja se zaključita z lijakastim odmevnikom. Tu so še ustnik v obliki kotla in trije ventili.

Tuba

Tuba

Tuba sodi med basovska trobila, ki imajo ventile. Delimo jih glede na obliko, in sicer na prave tube in helikone. V simfoničnem orkestru slišimo igrati samo eno tubo, zelo pogosto se ta instrument pojavlja tudi v kvartetih.

KOMENTIRAJ PRISPEVEK