Kitara

Katera kitara bo prava za vas?

Morda si že dlje časa želite igrati na kitaro, pa ne veste točno, katera vrsta bi bila za vaše potrebe najustreznejša. Ker nakup prve kitare zagotovo ni lahka naloga, vam bodo morali pri tem pomagati prodajalci v specializiranih trgovinah z inštrumenti. Vsekakor pa boste morali biti tudi sami pozorni na kar nekaj stvari. V prvi vrsti boste morali prodajalcu zaupati, za kakšen namen jo boste uporabljali, kakšne velikosti naj bi bila, koliko ste zanjo pripravljeni plačati in podobno.

Da bo vaš nakup kitare potekal čim bolj uspešno, smo pripravili nekaj najpomembnejših vprašanj, na katere boste morali v prodajalni s kitarami obvezno odgovoriti. Če se boste nanja temeljito pripravili, vam zagotavljamo, da boste doma kaj kmalu imeli kakovostno kitaro, ki vam bo odlično in dolgo časa služila.

1. Katero zvrst glasbe želite s kitaro igrati?

Vsaka zvrst glasbe zahteva določeno vrsto kitare. Zagotovo veste, da na trgu obstaja kar nekaj vrst kitar. V osnovi jih delimo na klasične, akustične in električne.

  • Klasična kitara je najprimernejša, če se navdušujete nad klasično glasbo ali flamenko ritmi.
  • Akustično kitaro izberite, če je vaša želja peti s prijatelji in ob tem spremljati še druga glasbila.
  • Če pa ste privrženci trdih zvokov, glasnosti, rocka in heavy metala, pa posezite po električni kitari.

2. Kakšna velikost kitare je primerna za vas?

Pri nakupu kitare je eden od pomembnejših kriterijev velikost glasbila. Nanjo boste morali biti še posebej pozorni, če se boste odločali za nakup klasične kitare. Najbolje bo, da se o ustrezni velikosti kitare pogovorite kar s strokovnjaki oziroma prodajalci v trgovini.

3. Koliko denarja ste pripravljeni odšteti za nakup kitare?

Tako kot velja za vsa druga glasbila, so dražje kitare vsekakor kakovostnejše od cenejših. Zanje je značilno, da zvenijo lepše, tudi na dotik so prijetnejše.

Akustična kitara VGS P-10 Polaris

Akustična kitara VGS P-10 Polaris iz lesa smreke in javorja.

Če se igranja na kitaro nameravate lotiti resno, posezite po nekoliko dražji kitari. V mislih imejte, da vas bo takšen nakup stal nekaj sto evrov. Dražja in kakovostnejša kitara vam ne bo nikoli vzela začetnega navdiha, kot se to pogosto zgodi pri igranju na nizkocenovne kitare.

4. Ali kakovost lesa vpliva na kakovost inštrumenta?

Znano je, da različne vrste lesa dajejo različne zvoke. Dražje kitare so izdelane iz kakovostnejšega lesa. Ta še posebej pomembno vlogo igra pri akustičnih in elektro-akustičnih kitarah.

5. Ali proizvajalec vpliva na kakovost kitare?

Vsekakor. Pri nakupu kitare zato bodite pozorni le na priznane blagovne znamke in se izogibajte nepoznanim, ki ponujajo inštrumente po sumljivo nizkih cenah.

Če ste si pripravili vse odgovore na vprašanja, je čas, da vstopite v trgovino z glasbili, poiščete prodajalca in pričnete z izbiro kitare.

Več o kitarah: https://glasbila.weebly.com/kitara.html

KOMENTIRAJ PRISPEVEK